Planter
Ved at give friske planter giver du din kanin en række vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, samt ekstra fibre. Du gør også din kanins kost mere interessant ved at give forskellige varianter og teksturer, og det giver dig mulighed for at give din kanin foder på en mere naturlig måde.

Mange forskellige planter, grøntsager og urter er egnet til kaniner. Nogle af dem kan du fodre med hver dag, mens andre har et højt indhold af sukker eller stivelse, og bør kun være en sjælden fornøjelse.

Frugt og grønt
Mange af de frugt og grøntsager, mennesker spiser, er også egnet til kaniner. Dog skal man være opmærksom på at undgå visse grøntsager og frugter.

Husk, at nogle planter er giftige, og nogle planter er en blanding - for eksempel kan tomaterne spises, mens selve tomatplanten er giftig.

Herudover er mange af de dele, af grøntsagerne som mennesker smider ud, fordi de er for hårde eller for strukturerede, faktisk den del som er sundest for kaniner. Disse omfatter f.eks. blomkålsblade, broccolistilke og gulerodstoppe.

I supermarkeder er disse ting ofte fjernet fra grøntsagerne før salg. Så prøv at besøge markeder eller gårdbutikker for at købe dine friske grøntsager.

Vilde planter
Mange af de planter, der udgør en vild kanins kost, vokser i haver som "ukrudt" og kan give en fremragende gratis tilføjelse til din kanins kost. 'Ukrudt', der er sikre for kaniner at spise, omfatter bl.a. vejbred, kløver, mælkebøtte, tidsel, skvalderkål, røllike, brændenælde, brombærblade, og mange flere.

En god referenceliste om planter er vigtig, da nogle haveplanter og ukrudt er giftige. Du bør kun vælge planter fra områder, der er fri for trafikforurening og pesticider, og ikke er blevet forurenet af andre dyr.

Hvis din have er en ukrudtsplante frizone, kan du købe frø og dyrke din kanins favoritter i potter, som enhver anden plante.

Hvis du ikke har nogen have, så prøv at dyrke dem inde i en vindueskarm.

Urter
Urter, herunder: persille, basilikum, mynte, rosmarin, salvie, timian, dild og koriander er fantastiske sunde snacks eller godbidder. Du kan købe frøene og dyrke de fleste i potter, som giver en billig og regelmæssig forsyning.

Tørrede planter

Når friske fødevarer tørres, falder vandindholdet, og nogle næringsstoffer, herunder sukker, bliver meget mere koncentreret. Det betyder, at tørret frugt og grøntsager indeholder flere kalorier. Især tørret frugt bør kun indgå som en lejlighedsvis snack.

Da friske blade har lavt sukkerindhold, kan du fodre dem tørret. At blande tørrede blade i høet er en god måde at gøre det mere fristende for kræsne kaniner.

Mængde og variation
Forskellige typer af planter, indeholder forskellige typer og mængder af vitaminer og mineraler, så fodring med en række forskellige planter er nøglen til at levere et komplet sortiment af næringsstoffer. Hvis en plante har lavt eller højt niveau af et bestemt næringsstof, vil en anden plante udjævne det. Du kan derfor med fordel fodre med flere forskellige planter hver dag og ikke nødvendigvis de samme typer hver dag.

Som eksempel får en kanin 30 gram pellets og en bunke hø per dag, samt et udvalg af grøntsager. En dag kan det være blomkålsblade og frisk basilikum/persille og en anden dag brombærblade, frisk græs og en lille gulerod.

Introduktion til frisk foder
Kaniner tåler ikke pludselige ændringer i deres kost. En pludselig indførelse af store mængder frisk grønt, kan skabe ubalance i deres fordøjelse og forårsage sygdom.

I stedet skal man indføre nye fødevarer en ad gangen, og i små portioner, så det er let at isolere en bestemt type, hvis det forstyrrer din kanins fordøjelse. Hvis din kanin reagerer dårligt på en type, prøv en anden eller en mindre del.

Du skal være særlig forsigtig med at indføre friske fødevarer til unge kaniner, da de er mere følsomme, selv om det ikke er nødvendigt at tilbageholde friske fødevarer helt, uanset at nogle anbefaler det. Faktisk vil vilde babykaniner have spist friske fødevarer fra de begynder på fast føde. Hvis du får en ny babykanin (over 8 uger gammel), som ikke tidligere har spist friske fødevarer, skal du give den ca. en uge til at falde til i sit nye hjem og sin nye rutine, før du begynder at indføre små mængder af friske fødevarer, som du ville gøre for en voksen.

Fodrings metode
I stedet for blot at stille friske fødevarer i en skål, så prøv at efterligne nogle af de naturlige udfordringer en vild kanin ville have for at finde mad. For eksempel kan du hænge bladene op, så din kanin skal strække sig for at nå op til dem. Som kanin i naturen er den måske nødt til at strække sig for at nå skud og blade fra træer og buske. Du kan også skjule mad i, under, eller på toppen af ​​objekter (såsom urtepotter, kasser eller papirsposer), så din kanin skal lugte sig frem til det og derefter finde ud af at få det ud. Selv bare at sprede maden rundt i basen i huset vil give din kanin mere berigelse, end en pæn bunke i en skål.

Ved at skabe muligheder for din kanin til at lede efter foder, giver du den motion og mental stimulation. Herved falder sandsynligheden for destruktiv adfærd - såsom at gnave i dine ting.


Kilde: www.therabbithouse.com

Virksomhedsinformation

PetDK ApS

Lodskovvej 2A

DK-5863 Ferritslev Fyn

Danmark

Email: kontakt@petdk.dk

Telefon: +45 75 33 75 55

CVR: 27216811