Den vigtigste del i enhver kanins kost skal være frisk græs eller hø (tørret græs). Det høje fiberindhold er den allervigtigste del for at opretholde god tand og tarmsundhed. Uden fibre kan fordøjelsessystemet ikke flytte fødevarer gennem tarmen, og din kanins tænder, der vokser hele tiden, vil ikke slides ned og kan dermed vokse til smerteligt længde.

------------------------------------------

LIDT OM HØ:

Alt hø er forskelligt - også selv om det egentlig er det samme!
- Og hvordan giver det så mening?

Nedenfor finder du en kort forklaring på hovedårsagerne til at samme hø opleves
forskelligt.:

1. Slet høstet i maj/juni
Her er alle græstyper og urter i fuld flor da alle arter har lige vilkår efter vinteren.
Græsset er blødere og finere, lidt ligesom de spæde lysegrønne blade på træer og buske.

2. Slet høstet i juli/august
Nogle græstyper og urter har fået overtaget over andre, da nogle vokser hurtigere og
er kraftigere, og derfor kan kvæle andre typer der ikke er så stærke.
Græsset bliver mere mørkegrøn og kraftigt.

3. Slet høstet september
Endnu flere typer har fået overtaget og der kan forekomme lidt vissent græs iblandt.
Dette skyldes at når man høster 1. og 2. slet falder noget ved siden af og vil ligge og
visne i bunden. Noget af dette kan komme med når man høster 3. gang.

Og så er der jo også vejret der har betydning for høet. Mængden af vand, tørke,
måden det er tørret på, og jorden de forskellige steder på samme mark har også stor
betydning for græssorterne udvikling.

Alt vores hø er kvalitetshø.
Man skal huske på at kaninerne vil have de samme vilkår med planterne i naturen.
Ligesom de om vinteren jo også lever af halvvissen græs, blade og rødder.

--------------------------------------------------------

Græs
Græs er den mest naturlige føde for kaniner. Det ideelle ville være, hvis din kanin altid kunne græsse frit, men det er som regel ikke muligt. Hvis din kanin ikke har fri adgang til græs, kan du simulere naturlig græsning ved at dyrke græs fra frø i en potte, gryde eller bakke. Du kan også klippe græs til din kanin og sprede det rundt omkring. Hvis du klipper græs til din kanin, skal du gøre det ved at bruge en saks - ikke plæneklipper. Den skærende virkning af plæneklipperen knuser græsset, hvilket får det til at begynde at gære og kan give din kanin dårlig mave. 

Frisk græs giver en fantastisk tilføjelse til en kanins kost.
Du bør give græsset gradvist, hvis din kanin ikke er vant til at spise det. Så i første omgang skal du begrænse dens tid på græs eller mængden af det ​​græs, du fodrer med. Du kan gradvis øge den mængde græs, kaninen får, indtil den har fri adgang til så meget, som den ønsker at spise.


På grund af den store mængde af græs, en kanin spiser hver dag, er det sjældent praktisk muligt at give nok frisk græs hele året, til at opfylde alle dine kanins behov. Løsningen på dette er at supplere eller erstatte græs med hø, som er let tilgængeligt og let at opbevare. Hø er bare græs, der er blevet skåret og tørret. Det har de samme sundheds- og fordøjelsesfordele, som frisk græs har.

Der er mange forskellige slags hø på markedet; De bedste typer omfatter enggræs, rajgræs, timothy og hundegræs. Alle disse høtyper vil give et passende grundlag for din kanins kost, men du bør ikke kun vælge én type. Hvis du blander flere forskellige slags hø, vil det give din kanin en bredere vifte af varianter og udjævne forskellene i de ernæringsmæssige værdier.


Havre/ Hvede/Byg
Havre, hvede og byg er typer af græs, der normalt dyrkes for kornenes skyld. Når det høstes før frøhovederne er modnet, kan det også tilføres som ethvert andet græshø. Når kornet er modnet, og det får en gylden brun farve, mister stænglerne deres næringsværdi, og det anvendes i stedet som strøelse i form af halm. Det er nemt at se forskel på farven, halm er gult og hø er mere grønt.

Havre og Byg - høstes, når det er grønt

Tørret græs
Man kan tørre afklippede græs kunstigt. Dette reducerer tabet af næringsstoffer og giver en højere næringsværdi end ved almindelig tørret hø. Græs tørret på denne måde er normalt mærket som "staldtørret hø" eller "kunsttørret græs''. Den hurtige tørringsproces bevarer de grønne blade uden at knække dem af, og har lidt højere proteinindhold (12-14%) end hø - og er derved mere ligesom frisk græs. Hvis din kanin er særlig sensitiv over for kostændringer, skal tørret græs tilføres gradvist. De fleste kaniner finder det meget velsmagende, så det er et godt valg, hvis din kanin er tilbageholdende med at spise hø.

Readigrass en type hurtigttørret græs.


Alfalfa

Lucerne/Alfalfa er en bælgplante og ikke græs. Lucerne bruges også som dyrefoder. Lucernehø har et højere proteinniveau end græshø, og kan anvendes til opfedning. Det kan derfor være godt for unger eller undervægtige kaniner i små mængder. Det har også et meget højere calciumniveau (1,5% i forhold til 0,5% i græshø), så kaniner med problemer relateret til overskydende calcium bør helt undgå lucerne.

Ernæringsmæssig analyse af høsorter.

Den ernæringsmæssige analyse af hø er afhængig af faktorer, som jorden den vokser i, vejret og tidspunktet, hvor det er skåret, men disse er nogle gennemsnitlige værdier for forskellige typer:


Hvilket hø er så det bedste til din kanin?
Alt andet end lucernehø er egnet som foder til din kanin. For de fleste kaniner gør variationer i de ernæringsmæssige værdier kun ganske lidt forskel. Det bedste hø til din kanin er simpelthen det, kaninen foretrækker at spise en masse af. Hvis din kanin ikke er alt for kræsen med hø, vil en blanding af forskelligt hø give variation og forskellige vitaminer og mineraler. 

Køb hø
Du skal altid kontrollere kvaliteten af ​​det hø, du køber. Når du begynder at shoppe efter hø, vil du se, at der er en masse variation i farve og tekstur. Både udseende og næringsværdien varierer, afhængigt af typen af ​​græs, det er skåret fra, hvornår det blev skåret, og hvor længe det har været opbevaret. Dette betyder, at der kan være variation mellem sendinger samt typer. Det kan være nødvendigt at shoppe rundt for at finde det gode hø. F.eks. kan færdigpakket hø fra dyrehandlere være støvet, brunt og generelt uappetitligt.

Godt hø skal være grønligt, lugte sødt og ikke muggent, og må ikke indeholde en masse støv eller være fugtigt. Jo grønnere høet er, jo mere ligner det ernæringsmæssigt græs. Hø, der er mere i den brune ende af skalaen, vil indeholde masser af fibre, men vil have færre næringsstoffer.

Kaniner bør have adgang til græs eller hø hele dagen, hver dag. Du skal overvåge din kanins spisevaner for at finde ud af præcis hvor meget hø, du skal give dagligt, så de har en konstant forsyning. Som en grov vejledning skal din kanin spise en mængde af græs eller hø, som omtrent er lig med størrelsen af din kanin hver dag.

Fremme høspisning
Trods betydningen af ​​hø, er mange kaniner tilbageholdende med at spise det. Dette stammer ofte fra tilgængeligheden af ​​velsmagende, men mindre sund foder, som kan udvikle dårlige spisevaner hos unge kaniner, og det kan være svært at ændre senere i livet. Hvis kaninen ikke spiser hø kan det give alvorlige tandsygdomme og tarmlidelser, så man skal sætte hårdt ind for at fremme høspisningen .
Her er nogle tips til at opmuntre din kanin til at spise mere hø:

Reducer foderet. Nogle fødevarer er lækrere end hø, men ligesom mennesker har kaniner brug for at spise en varieret kost og ikke kun fødevarer, der smager bedst. Hvis din kanin altid har foder til rådighed, har den ingen grund til at spise hø. Det er ligesom at give et barn mulighed for valget mellem kager eller grøntsager.
Giv velsmagende hø. Ikke alt hø er det samme; det kommer i forskellige sorter og varianter. Prøv forskellige typer af hø for at se, hvad din kanin bedst kan lide. Sørg for, at høet er af god kvalitet og er opbevaret rigtigt. Hvis din kanin ikke kan lide hø, så prøv med frisk græs.
Kaniner er mere tilbøjelige til at spise hø, hvis det er i nærheden af dem på tidspunkter, hvor de er sultne. Kaniner kan godt lide at spise, mens de bruger deres kattebakke/toilet eller hviler - så placer hø på disse områder. Det kan være nødvendigt at eksperimentere for at finde ud af, hvor din kanin foretrækker at spise sit hø.
Indarbejd hø i legetøj og spil. Nogle kaniner ser ikke hø som mad. Hvis du indarbejder hø i spilleaktiviteter, så fremmer det din kanins interesse i at trække, bide, og tygge på høet, og kan hjælpe den til at starte smagning og gnave på det. Prøv f.eks at blokere en tunnel eller kasse med hø, så din kanin er nødt til at fjerne høet for at komme igennem.
Prøv at blande foder, grøntsager, friskt græs, eller urter (tørre eller friske) i høet, så din kanin skal gnave og grave gennem høet for at finde mad. Mens kaninen søger gennem høet, kommer din kanin måske ved et "uheld" til at spise noget af det og indser, at hø ikke smager så slemt alligevel.

Kilde: www.therabbithouse.com

Virksomhedsinformation

PetDK ApS

Lodskovvej 2A

DK-5863 Ferritslev Fyn

Danmark

Email: kontakt@petdk.dk

Telefon: +45 75 33 75 55

CVR: 27216811