kanin vælger hø

Hvad skal kaninen spise

Om sommeren er det ud i naturen og plukke mælkebøtter, græs, vejbred, skvalderkål, kløver, tvetand, fuglegræs og mange andre ting. I stedet for sommerblomster i krukkerne, kan man så krydderurter, de er både dekorative og kaninen vil ELSKE at spise dem.

Om vinteren kan man fodre med grøntsager som romaine salat, hjertesalat, krølsalat, bladselleri, jordskokker, asparges, gulerodstoppe, rød og gul peber, krydderurter, grønkål, broccoli, hvidkål og spidkål. Man skal være varsom med kål, da det kan give luft i maven, kål skal de ikke have i store mængder. Nogle kaniner har en sart mave og tåler det slet ikke. Gulerødder indeholder meget sukker og for lidt fibre og kan gives i små mængder, det samme gælder for frugt.

Grene fra hassel, pil eller frugttræer er de glade for, undgå grene fra hyld og træer med stenfrugter, f.eks. kirsebær.

 

Skal kaniner have tørkost eller ikke

Jeg giver mine kaniner tørkost, det skal kun ses som et supplement og som et tilskud af vitaminer og mineraler. Der findes ikke et fuldfoder til kaniner.

Det absolut vigtigste for kaninen at spise er hø. De skal altid have adgang til en god kvalitet hø, masser af hø. En kanin skal spise en bunke hø der er lige så stor som kaninen selv. Mange kaniner kan godt lide at spise hø, mens de sidder på tissekassen. En god ide er at have hø flere steder hvor kaninen bor.

Fordelingen af deres foder skal være 80% græs/hø, 10 - 15% grønt og kun 5 – 10% af deres foder skal være foderpiller af god kvalitet såsom Burgess Excel. Müsliblandinger er så meget NO GO!

 

Det må kaninen ikke få

Avocado, kartofler, tomatplanter, majskolber, rabarber, alle former for løgplanter, såsom Påskeliljer, Hyacint osv. Græs slået med plæneklipper. Iceberg salat og agurk, ikke at det er giftigt, men det er bare vand. Müsliblandinger.

 

Hvorfor ikke mysliblanding?

Kaniner har en sød tand, fodrer man med müsliblanding sorterer de i foderet. De fleste kaniner er så heldige, at deres ejer smider det ud kaninen ikke spiser, for så at hælde nyt foder op. De spiser alt det fedende og det med højt sukkerindhold, de får et glucosefix, bliver mætte, sætter sig hen i et hjørne og har ikke lyst til at spise hø. Müslifoderet indeholder for lidt fiber og kalk, men for mange letfordøjelige kulhydrater. Derfor anbefales det at fodre med et kvalitetsfoder som Burgess Excel og Supreme, som består af ekstruderede piller, så kaninen ikke har mulighed for at sortere.

Jo mere sukker og stivelse kaniner indtager, jo flere caecotropher producerer den. Det kan resultere i en beskidt bagende, hvor der sidder en stor klump caecotropher. Caecotrophophobning bliver ofte forvekslet med diarre. En klistret beskidt bagende giver anledning til myiasis (spyflueangreb).

Kaninen bliver også overvægtig, hvilket igen kan give problemer med at de ikke kan holde sig selv rene, pododermatitis, led problemer og det sætter hjertet på overarbejde. Motion er vigtig for fordøjelsen.

For lidt fiber i foderet gør kaninen mere udsat for mave/tarm problemer.

Mangel på calcium og fosfor (kalk) resulterer i skøre knogler og dårlige tænder.

 

Spørg os endelig hvis du har nogle spørgsmål :-)

Skriv en kommentar

Alle kommentarer modereres, før de offentliggøres